Prøysen tekst og tone

Fra Pengegaloppen til Husmannspolka - Et visemøte mellom Vidar Sandbeck og Alf Prøysen

Et spennende møte mellom to av de største visedikterne i forrige århundre. De to hedemarkingene markerte seg med viser og slagere som folk ennå gjenkjenner og synger med på. Et program med stor husker-du-faktor.

21. juli 1918 ble Vidar Sandbeck født på Åsta, og 23. juli fire år før var Alf Prøysen kommet til verden på Rudshøgda. Begge var fra Hedmark, og begge kom fra fattige kår. Etter en del prøving og feiling fant begge sin plass som visediktere og -sangere, plateartister, forfattere og bidragsytere til radioens ulike programposter. Prøysen slo gjennom med et brak i 1948 med ”Husmannspolka”, og Sandbeck med ”Pengegaloppen” i 1959.
I anledning 100-årsjubileet for Sandbecks fødsel har Elin Prøysen og Egil Johansson lett etter viser som både binder de to sammen og som skiller dem. Begge hadde en egen evne til å fortelle mye med få ord og få sagt et alvorsord i en humoristisk innpakning. De behandlet mange av de samme temaene, men på forskjellig måte. Mens Sandbeck hadde sin vise om Jørgensen, hadde Prøysen et syskjenbån på Gjøvik. Unge jenter drømte om kjærester, enten det var i en ”Menuett i mai” eller i en ”Gaukelåt”. Slik kunne vi fortsette.
I dette programmet tas publikum med på et gjenhør med kjente og ”allsangvennlige” viser og slagere. Men de får også ukjent og overraskende stoff fra begge forfatterne.
Programmet er på ca 75 minutter, men kan kortes ned etter behov. Artistene kan også sette opp et eget program med bare Sandbeck.